Eleccions provincials al Quebec (II): Una victòria agredolça?

Posted on 6 Setembre 2012

0


La nova primera ministra, Pauline Marois.
Font: Le Figaro

La Belle province ha despertat avui amb una triple noticia: Nou partit al govern, una dona al capdavant, i un assassinat. Després de les eleccions d’ahir, amb la taxa de participació més alta dels darrers 24 anys, el Partit Quebecois (PQ) ha guanyat les eleccions després de 9 anys a l’oposició. Per primera vegada, doncs, la província nord-americana tindrà una dona, Pauline Marois, al capdavant del seu govern.

La victòria de Marois, per contra, no és tant dolça com es podia esperar. En unes eleccions plenes d’incertesa, a la recta final s’hi trobaven fins a cinc escenaris possibles, fet relativament estrany tenint en compte que Quebec té un sistema electoral majoritari. Tant podia ser que el PQ obtingués una majoria àmplia com que un nou partit, la Coalition Avenir du Quebec (CAQ) governés en minoria. Els últims sondejos donaven la victòria al PQ, però inclús alguns politòlegs donaven la victòria al ja exprimer ministre Jean Charest. Avui us resumim els resultats i expliquem els fets més rellevants dels comicis.

Finalment, els péquistes han guanyat les eleccions tot i que amb un estret marge. Si necessitaven 63 escons per la majoria absoluta, n’han obtingut 54, veient-se doncs obligats a governar en minoria i amb el Partit Liberal du Quebec (PLQ) com a oposició oficial (aquí el mapa interactiu dels resultats per circumscripcions: aquí).

La caiguda del PLQ finalment no ha estat tant forta com bona part dels darrers sondejos preveien, i finalment s’ha pogut quedar en oposició oficial. Cal destacar que l’exprimer ministre, Jean Charest, ha perdut a la seva pròpia circumscripció en favor del PQ, de manera que no serà present al Parlament quebequès. Prèviament a les eleccions, s’havia arribat a crear una pàgina a Facebook d’intercanvi de vots entre membres de dues circumscripcions en favor de QS en una i el PQ en la de Charest. Desconeixent si la pàgina ha tingut els seus fruits, valdria la pena que algú reflexionés en profunditat en aquest vot útil on-line. Sigui com sigui, la caiguda finalment moderada del PLQ respon al mateix “vot de la por” que els socialistes a Espanya acaben recuperant a últim moment.

CAQ, que semblava la nova promesa de l’arc parlamentari, finalment ha tingut menys èxit del que s’esperava si tenim en compte que fins i tot s’havia previst  un govern minoritari d’aquest. Així doncs, aquesta amalgama d’expolítics desenganyats que mai sabrem de quin peu calcen (tot i que apostem a la dreta federalista i conservadora) finalment es quedarà com a tercera opció.

Quebec Solidaire sorprèn mantenint el seu escó i afegint-ne un altre. El que a vegades la premsa local titlla d’extrema esquerra és una formació d’esquerres, feminista, ecologista, i que simpatitza amb l’independentisme en major mesura que els ecosocialistes catalans. El primer i mantingut escó va néixer al Plateau, barri de moderns per excel·lència de Montréal. Farem veure que no hi viuen estudiants i celebrarem la paradoxa perquè es trenqui el tòpic de que els moderns són conservadors i apolítics. El segon i nou escó, aconseguit per la co-portaveu del partit es troba just al districte de sobre, Gouin. Val la pena dir que la criticada Manon Massé ha quedat segona força en el barri gai per sota del Partit Quebecois. L’altra promesa, Option Nationale, tot just ha tingut un 1% del total dels vots sense representació a cap circumscripció.

Les eleccions, doncs, haurien culminat amb un titular de l’estil “L’Assemble més pluralista de la història del Quebec» si no s’haguessin vist ofuscades pel tiroteig al teatre Metropolis, on el PQ celebrava la seva soirée electoral. Durant el discurs de la Senyora Marois, un dement va decidir disparar un parell de trets mentre cridava “Els anglesos s’estan aixecant”. El tiroteig sembla haver acabat amb la vida d’una persona. No han faltat a Twitter i Facebook comentaris irònics  sobre la punteria del tirador, d’aquells que creiem que només passen aquí .

Anuncis
Etiquetat:
Posted in: Comentar-la