A voltes amb la llei de l’avortament.

Posted on 26 Juliol 2012

0


Quan el grup polític del Partit Popular va arribar al govern central ja va anunciar que canviarien la llei de l’avortament. Aleshores es pensava que aquesta alteració seria superficial ( demamanat l’autorització dels pares), però resulta que aquest canvi   vol ser  més profund, argumentant una defensa als més febles.

D’una banda, s’esperava que la modificació de la normativa sobre la interrupció voluntària de l’embaràs fos limitat, ja que és anormal canviar una llei tan fonamental a cada legislatura. Com a mínim es tenia l’esperança que la nova regla (tot i la majoria absoluta) es consensués amb altres espectres de la societat: com partits polítics, associacions i metges.  A més a més, el Tribunal Constitucional ja es va pronunciar sobre aquest fet. La sentència establia que el nascisturus és un bé jurídicament protegit, però la defensa del qual entra en conflicte amb els drets de la vida i la dignitat de la dona. El TC sentenciava que no pot prevaldre un o altre dret incondicionalment.

D’una altra banda, es confiava que Espanya no anés contra corrent sobre la normativa de l’avortament en relació a la resta de països europeus. Aquests tenen una llei de terminis i no de casos (com la que intenta aprovar el PP). És a dir, a majoria de països europeus junt amb l’actual legislació espanyola, l’avortament és un dret “automàtic”, no calen al·legar raons ni obtenir el vist-i-plau del metge en les primeres 14 setmanes de l’embaràs. En canvi, la nova reforma del PP suggereix tornar al model de casos, retornant a una normativa més restrictiva que la que va aprovar el govern de Felipe Gonzalez al 1985. Aleshores van establir tres casos (violació, malformació o risc per la dona). La nova normativa que intenten aprovar el grup del PP el supòsit de malformació també quedaria exclòs de les al·legacions, fent molt més restrictiu l’avortament. Així, Espanya quedaria amb el grup de països que tenen les lleis més restrictives sobre embaràs: Malta i Irlanda. Per exemple a Suècia o França tot i els viratges ideològics al govern és un tema indiscutibles. Ni tan sols Berlusconi a Itàlia va canviar la llei de terminis al arribar al govern. A més a més, al 2008 el Consell d’Europa ja va recomanar als seus membres despenalitzar l’avortament i convertir-los en una pràctica legal i sense riscos.

Suposem que els membres del Partit Popular creuen que amb la llei de terminis s’incentiva a interrompre l’embaràs, però això no es veu confirmat per les dades. És difícil valorar l’impacte d’aquesta política pública, però com a mínim les interrupcions voluntàries d’embaràs en termes absoluts s’han reduït en alguns dels últims anys. El 2009 es van reduir avortaments practicats (111.482) en comparació amb els registrats en el 2008 (115.812). El 2010 en el conjunt d’Espanya va augmentar lleugerament 1,3 %, però en tot cas no sobrepassa els límits del 2008, per tant, els especialistes parlen d’estabilització. Si ens fixem en el cas català, aquest el 2010 es va reduir un 6,7% respecte l’any anterior.  Segurament aquest descens està relacionat amb altres mesures preventives, però com a mínim s’observa que la llei per terminis no incentiva l’avortament.  Els metges consideren que el punt clau és la prevenció. La llei elaborada pel govern de Zapatero preveia una sèrie de mesures com que la Seguretat Social hauria d’oferir anticonceptius moderns i finançar-los en un 60%, s’impartirien tallers sobre sexualitat a les escoles o que els estudiants de Medicina rebrien informació específica sobre l’avortament, cosa que no sabem si a la nova llei es continuarà aplicant. A més a més, amb la pujada a partir de setembre de l’IVA dels preservatius del 4 al 21% no ajuda gaire. Per tant, es pot donar el cas que tot i les restriccions d’avortament, aquest pugui augmentar.

Així si per A. Ruiz-Gallardon aquesta llei és per defensar als més febles, veurem com ajudaran a aquelles famílies/dones que decideixin tenir els fills/es (amb la llei de la dependència?) o a aquelles dones més pobres i menys informades que avortaran clandestinament, amb més riscos. Al final qui podrà decidir seran aquelles que puguin permetre’s el “turisme d’avortament”. Això és pel govern del PP defensar als més febles.

Anuncis
Posted in: Comentar-la