Eleccions a Alberta: apunts iniciàtics.

Posted on 26 Abril 2012

0


En el dia de Sant Jordi, a Alberta es va celebrar una altra festa, la de la democràcia. En aquesta província del Canadà es va votar per, d’una banda, constituir un govern regional i de l’altra, seleccionar els membres del Senat. Aquestes eleccions tenen diferents curiositats que seguidament comentarem:

1)    Alternança al Govern. A Alberta governa el mateix parit (Partit Conservador) des de fa 40 anys, concretament des del 1971. Podem dir que l’alternança no es porta gaire en aquesta part del país, ja que l’anterior partit que va assolir el govern, l’Alberta Social Credit, també va estar al poder durant una mica més de 30 anys.
2)    Resultats. Tot i l’escassa alternança, aquest any les eleccions han estat les més competides des de fa molt temps.  Encara que els resultats mostren que el Partit Conservador ha guanyat per una majoria còmode, 61 escons -d’una majoria de 45-, és a dir, el 44% dels vots, cal recordar que les enquestes pre-electorals pronosticaven una majoria del partit WildRose. Aquesta nova coalició d’extremadreta ha passat de tenir 4 a 17 escons el que representa un 34% dels vots. Els Liberals han reduït de 9 a 5 escons  i el NDP ( New Democrats) ha incrementat de 2 a 4 escons.
3)    Ideologia. El Partit Conservador és entès com un partit centrista pels ciutadans d’Alberta, però es podria definir com un partit liberal tant en l’aspecte econòmic com en el moral. El WildRose, en canvi, es concep com un partit liberal en l’aspecte econòmic, i conservador en l’àmbit moral, el que en diuen aquí en com a social conservatism. Per exemple, un candidat de Wildrose va escriure “gays would suffer in hell” i ell es va defensar com “I am not intolerant, I defended my right to uphold my personal religious view.” El Partit Liberal és considerat com un partit d’esquerres, una de les seves propostes estrella era abolir les taxes universitàries. I per últim, el NDP se’l considera més a l’esquerra que el partit Liberal, fins i tot se l’anomena socialista.
4)    Per què es pensaven que eren les eleccions més competides? Les enquestes pre-electorals estimaven que el partit guanyador seria el WildRose al qual li atorgaven 38 dels escons, dels quals només n’han aconseguit 17. Encara no s’entenen aquestes diferències entre les prediccions i els resultats reals. Molts actors polítics han criticat aquestes enquestes. “they got predictions for the election so wrong.”destaca la CBC. Fins i tot els que han realitzat les enquestes  s’han hagut de disculpar: ‘We were wrong’.

5)  Quin efectes ha portat la sensació de major competència? Aquesta sensació ha propiciat que s’hi incrementés la participació arribant a un 58%, un dels percentatges més alts des de 1993 (De moment aquesta dada no és oficial, ja que cal recordar que com no tenen un cens és fa difícil el càlcul d’aquesta ràtio). S’especula que aquells ciutadans que donen suport al Partit Conservador però no havien votat en les eleccions prèvies -ja que guanyaven amb una majoria clara, aquest cop s’han mobilitzat. A més a més, es considera que s’ha pogut incrementar el vot estratègic, així molts ciutadans que anteriorment havien votat al partit liberal, davant la previsió d’una victòria de l’extrema-dreta, han votat al Partit Conservador. Això és el que pot explicar que el partit liberal hagi caigut de 9 a 5 escons.
7)    Perfils dels votants. El perfil individual del votant es desconeix, encara que les dades agregades poden proporcionar alguna informació: Aquestes dades mostren que el WildRose ha guanyat a la part sud de l’Estat, on es concentren els “farmers”, tot i així cal destacar que aquest partit és sobretot fill del petroli, o dels que tenen els diners del petroli. El partit Liberal ha guanyat en el districtes del donwtown tant a Calgary com a Edmonton, on es concentra la major part dels joves.
8)    Senat territorial però no polític? Alberta és la única província del Canadà en què es vota al Senat, amb 6 candidats. En realitat és una votació sense cap efecte legal, ja que el senat és escollit pel Governador General del Canadà, encara que a efectes pràctics l’escull el Primer Ministre. Per tant, podem dir que Canadà té un senat amb una representació territorial, però la representació ideològica prové des de l’Estat central. Els Albertians van voler poder decidir ells els seus representats, se’ls va atorgar el dret d’elecció, però el Primer Ministre té la última paraula. És a dir, el resultat de les eleccions només són un resultat consultiu.
9)    Coordinació de les arenes. Per últim, per embolicar més el sistema partidista cal considerar que encara que els partits federals i provincials ostentin els mateixos noms aquestes organitzacions polítiques no tenen res a veure. Així el partit conservador d’Alberta i el Federal tenen idearis i estructures organitzatives de poder diferent. L’únic partit que té una xarxa a través de tot l’estat és el NDP.

Sembla que a Alberta encara no experimentarà una alternancia al poder, però en aquest cas només puc dir que: per sort.

Anuncis
Posted in: Comentar-la