Molta independència i poca paritat

Posted on 10 Abril 2012

3


EL XVI Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, celebrat el 25 de març, va destacar per dos aspectes: pel nou rumb més independentista del partit, i per la poca paritat de gènere. Encara que el primer punt és un fet interessant,en aquest article ens centrarem en l’últim aspecte:

L’últim Congrés de CDC va constituir una cúpula exclusivament masculina. Aquesta es composa pel president fundador (J.Pujol), el president (O.Pujol jr.), el secretari general (A.Mas), els dos vicepresidents ( Ll. Coromines i J. Homs) i el secretari d’organització (Rull). A efectes pràctics, el govern del dia a dia de Convergència quedarà en mans dels cinc últims (potser s’afegiria el portaveu al Parlament :Jordi Turull). Simbòlicament,  han incorporat a Irene Rigau que és l’únic contrapès femení en aquest primer nivell com a presidenta del consell nacional i al X. Trias com President de la Comissió Nacional de Política Municipal. La presència de dones només es troba en un segon nivell, a les Secretaries executives, en les quals hi ha 6 dones i 5 homes. El percentatge d’aquest bloc és de 40% de dones. Però,a més a més d’aquests nomenaments previs, cal afegir a la directiva tots els membres del govern, els presidents de federacions, els caps de llista al Parlament pels diferents territoris, els portaveus dels diferents òrgans representatius o la JNC. Finalment, consta un 21% de representació femenina.

 Presència de les dones en els partits catalans.2011. (percentatges)

Font: Verge et al.2011. Biaixos de gènere i sostres de vidre. Barcelona: ICD

Si comparem aquest percentatge amb la resta de partits (2011) s’observa que el CDC té una de les ratios més baixos a l’executiva del panorama català. Cal recordar que CDC i UDC juntament amb el PPC són els únics partits de Catalunya que no tenen quotes de partit establertes. L’únic mecanisme que va adoptar aquest partit per la millora de la representació de les dones va ser a mitjans de la dècada del 2000, quan van establir uns objectius programàtics. veiem que aquestes mesures d’acció positiva no tenen gaire efectivitat, ja que no comporten cap sanció per incompliment. La resta de partits van adoptat quotes des del mitjans dels 80’s, sent el PSC el primer partit de l’Estat Espanyol d’aprovar-les (Verge 2009). S’observa, per tant, que les quotes encara són importants per la representació de la dona en el si dels partits.

Lamentablement, la societat, i en aquest cas els partits polítics per si sols no realitzen equilibris paritaris. De moment, les quotes encara garanteixen una mínima paritat en la representació femenina, és a dir, encara garanteixen la igualtat d’oportunitats.

Anuncis
Posted in: Comentar-la